Zub pod otokom se vadi!!!

Iako prisustvo otoka oko zuba nije kontraindikacija, postoji bojazan mnogih pacijenata (a i lekara) da se ovakvi zubi ne smeju vaditi dok se otok ne povuče. Zbog ovako pogrešne slike, treba objasniti principe zašto i kada se ovi zubi mogu i trebaju vaditi.

hsgsywg2Otok zuba, koji ima zubno poreklo (postoje otoci koji nisu uzrokovani procesima u zubu), ne predstavlja ništa dugo do kolekcije gnoja koja se najčešće nalazi oko vrha korena zuba. Ovaj gnoj je nastao kao rezultat prodora bakterija sa površine zuba (kvar) preko pulpe zuba. Ovaj stadijum označava se kao pulpitis i, ukoliko se ne leči, dovodi do odumiranja pulpe zuba i širenja bakterija van zuba. Upravo tada dolazi do nastanka i akumulacije gnoja oko korena zuba. Kolekcija gnoja je u nivou kosti (kada nije vidljiv golim okom) sve do onog trenutka kada probije površinu kosti (ova faza je veoma bolna) i kada otok postaje vidljiv. Gde će se otok pojaviti, zavisi od više faktora, pa se tako on može pojaviti kako unutar usne duplje, tako i van nje.

Lečenje ovakvih stanja samo antibioticima je malo efikasan metod. Ovo se objašnjava time da je kost slabo prokrvljeno tkivo. Kako se oralno uzet antibiotik širi organizmom putem krvi, to se u kosti ne može dostići efikasna koncentracija antibiotika. Samim tim uzimanje antibiotika dovodi do smanjenja otoka, ali ovakva terapija ima veliki rizik od stvaranja sojeva bakterija otpornih na antibiotike. Sa druge strane,sam uzrok otoka ostaje netaknut, što dovodi do vraćanja otoka nakon prestanka antibiotkse terapije.

bcjs6423Jedan od osnovnih principa u medicini i hirurgiji izražen je u latinskoj izreci „Ubi pus, ibi evacua“, što u prevodu znači: gde ima gnoja, treba ga ukloniti. Ovaj princip se primenjuje i u stomatologiji, pa prema tome kod postojanja otoka treba izvršiti evakuaciju gnoja. Ovo se može postići na dva načina: incizijom i vađenjem zuba. Incizija predstavlja postupak pravljenja malog reza kože ili sluzokože u cilju pristupa gnojnoj kolekciji. Kako se ovaj postupak ne može uvek odraditi, to se smatra da je vađenje zuba najbolji način rešavanja otoka zuba. Vađenjem zuba uklanja se uzrok nastanka istog i ostvaruje se slobodan prolaz za gnoj.

Vađenje zuba se ne preporučuje samo u onim situacijama kada se zbog otoka ne može aplikovati anestezija, dok seu svim drugim slučajevima može slobodno pristupiti intervenciji.

Zato, uradite sve da do otoka ne dođe, a ako se to ipak desi, budite sigurni da je vađenje zuba najbolji način da se on ukloni.

Comments (5)

  1. Dr.Radulovicu,pre nedelju dana sam ozvadio zub pod otokom,sestica na donjoj vilici sa leve strane.Zubar mi je dao za terapiju Jugpcilin injekciju od 1600000 im 2x na dan i i gentamicin od 8mg isto 2x na dan.Jugocilin nisam nasao ni u jednoj apoteci u Beogradu.Za svaki slucaj ja sam pio silacilin.Proslo je nedelju dana od vadjenja zuba otok se malo smanjio i poceo da curi sa donje leve strane ispod brade.E sad moje pitanje je sledece,posto tog jugocilina nema u prodaji,a sinacilin je ocigledno slab koji lek ja sada da pijem da bih izlecio infekciju.I jos jedna stvar u nemogucnosti sam da odem na stom.fakultet ili bilo kog zubara jer mi je noga slomljena. U napred zahvalan Goran

    • Pozdrav Gorane,

      Mogu samo da pretpodstavim da je infekcije tj. otok zuba bio veći, zbog kojeg je kolega pripisao antibiotik u injekcijama. Međutim, kako ne znam kakvo je početno stanje bilo, to ne bih mogao da dajem takvu vrstu preporuke na osnovu Vašeg opisa. Bojim se da bi klinički pregled bio neophodan za bilo kakav savet.

  2. Postovani,
    Smije li se izvaditi zub koji je pod gangrenom? To sve prate nesnosni bolovi i otok. Receno mi je da treba sacekati, nijedan stomatolog ne zeli da izvadi zub. Negdje citam da zub ustvari treba izvaditi, pa ako mozete da mi kazete kakve posledice mogu biti ako se zub izvadi?

  3. Dobar dan,juce sam vadila zub donju 6 pa mi je sad malo oteklo i imam osecaj kao da mi je sa te strane i grlo nateklo. Mene zanima dali je to narmalno i do kada bi taj otok trebao da splasne? Hvala u napred.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.