Oralna hirurgija

U ordinaciji MojStomatolog možete dobiti sve usluge iz oblasti oralne hirugije. Ukoliko niste sigurni koja intervencija bi bila najpodesnija za Vas, slobodno nam se obratite putem telefona ili na mail.

Na ovoj strani možete naći opise nekih od najčešćih intervencija koje se rade u ordinaciji MojStomatolog.

Komplikovano i hirurško vađenje zuba

Često se dešava da u toku vađenja dođe do komplikacija (lom krune i/ili korena zuba). Ovakve situacije zahtevaju primenu posebnih tehnika pri vađenju zuba. Ovakva vađenja zuba označavaju se kao komplikovana. U retkim situacijama neophodno je pristupiti hiruškom zahvatu kako bi se oslobodio zaostao koren i time omogućilo njegovo vađenje. Ovakav postupak se označava kao hirurško vađenje zuba.

 

Hirurško vađenje umnjaka

hirurgija3Ova intervencija predstavlja najčešće izvođenu intervenciju u oralnoj hirurgiji. Smatra se da 9 od 10 osoba ima barem jedan umnjak koji treba da se vadi. Ovi umnjaci mogu da dovedu do bola, infekcije i/ili neprijatnog zadaha.

Problematični umnjaci mogu biti potpuno ili samo delom u kosti. Sa gledišta oralne hirurgije, veće probleme stvaraju delimično iznikli umnjaci, jer mogu dovesti do nastanka perikoronitisa – veoma bolne infekcije tkiva oko zuba.

Odluka da li neiznikao umnjak treba da se vadi ili ne donosi se na osnovu kliničkog pregleda i rendgen snimka. Ukoliko se ustanovi da umnjak stvara ili će stvarati problem u budućnosti, predlaže se njegovo vađenje. U suprotnom, predlaže se da zub ostane u kosti.


wxy03

Hirurško vađenje očnjaka

Kada se spomene neiznikao (impaktiran) zub, nejčešće se pomisli na umnjake. Međutim, pored umnjaka često dolazi do impakcije očnjaka (naročito gornjih). Ukoliko ovi zubi prave probleme i ukoliko za njih nema mesta u zubnom luku, onda je indikovano njihovo vađenje. Ukoliko za njih ima mesta ili se primenom ortodontskih aparata to mesto može stvoriti, zub se oslobađa i polako pomera ka svom mestu u zubnom luku.


jh2Apikotomija

Apikotomija ili resekcija vrha korena predstavlja hiruršku intervenciju kojom se uklanja vrh korena zuba sa promenom koja se nalazi na njoj (granulom). Ova intervencija najčešće se radi kada na vrhu korena zuba postoji neki proces, koji se ne može izlečiti endodotskim putem. Na ovaj način se spašava zub koji je indikovan za vađenje.


Režanj operacija

Režanj operacija je hirurški zahvat koji se najčešće koristi u odstranjivanju parodontalnih džepova. U toku ovog zahvata deo sluzokože sa gingivom se odiže (pravi se režanj), nakon čega se uklanja patološki izmijenjeno tkivo. Na kraju se podignuti režanj vraća na svoje mjesto.