Radno vreme
Pon
12:00 - 20:00
Uto
12:00 - 20:00
Sre
12:00 - 20:00
Cet
12:00 - 20:00
Pet
12:00 - 20:00
Sub
Po pozivu
Ned
Po pozivu
011 31 32 508
062 849 07 87

Prevencija od malih nogu

Prevencija oboljenja usne duplje, od kojih su najčešća oboljenja tvrdih tkiva zuba (karijes i njegove komplikacije), zavise pre svega od pravilnog održavanja oralne higijene usne duplje. Ovo pre svega podrazumeva pravilno i redovno pranje zuba. Istraživanja su pokazala da jedini efikasan način u kontroli nastanka karijesa predstavlja mehaničko uklanjanje naslaga sa zuba tj. pranje zuba. U tim naslagama nalaze se bakterije, koje su i prouzrokovači samog karijesa. Upravo zbog toga je pranje zuba najvažniji korak u prevenciji karijesa zuba.

Kako se pravilno pranje zuba uči tokom života, to je najvažnije da se pravilno pranje zuba uči još od malih nogu. Statistička istraživanja pokazala su da preko 90% đaka prvaka u Srbiji ima jedan ili više KEP (kvaran, ekstrahovan, plombiran) prvi stalan molar. Podsećanja radi, prvi stalni molari niču neposredno pred odlazak prvaka u školu. Zbog ovoga je veoma bitno da se pravilna higijena uči pre nicanja stalnih zuba.

U predškolskom uzrastu većina dece mora uzimati više manjih obroka ili užina jer za vreme standardnih obroka ne mogu pojesti dovoljnu količinu hrane koja im je neophodna za normalan rast i razvoj. Upravo ovi česti obroci potpomažu nastanak i razvoj karijesa na mlečnim zubima. Ukoliko se uzmu u obzir i neke loše navike (sisanje prsta, cucle, spavanje sa otvorenim ustima, zaslađivanje napitaka i dr.), onda se mora obratiti još veća pažnja ka oralnoj higijeni.

Ovaj uzrast karakteriše se i nedostatkom svesti o značaju održavanja oralne higijene (ovo se javlja tek u periodu oko 12-e godine). Pored ovoga, deca mlađa od 5 godina često nemaju motoričku sposobnost da pravilno peru zube. Zbog toga se u ovom uzrastu ne potencira na pravilnom pranju zuba, koliko na sticanju navike da se zubi trebaju i moraju redovno prati.

Kako je pranje zuba najvažniji preventivni metod u sprečavanju kvara zuba, to su ostala pomoćna sredstva (pasta za zube, tečnost za ispiranje i sl.) upravo to – pomoćna. Njihova upotreba pomaže, ali ne utiče bitno na efikasnost pranja zuba. Ipak, kod dece se preporučuje upotrebe manjih količina paste za zube koje sadrže fluor (količina veličine zrna graška). Na taj način oni ojačavaju gleđ zuba i čine ih otpornijim na nastanak karijesa.

Zbog svega ovoga, ordinacija MojStomatolog želi da Vam ponudi saradnju u vidu edukacije vaših polaznika. Ova edukacija bila bi koncipirana shodno njihovom uzrastu, a glavni aspekt bio bi na praktičnoj demonstraciji pranja zuba. Ove radionice radile bi se ili u Vašim prostorijama ili u prostirajama ordinacije. Pored ovoga plan je da se organizuju i stematski pregledi dece. Ovi pregledi bili bi u potpunosti atraumatski i imali bi za cilj oslobađanje straha od stomatologa i/ili sticanje poverenja (čime se izbegava stvaranje fobije u kasnijim periodima) kao i dobijanje slike oralnog zdravlja svakog deteta. Na kraju pregleda ordinacija bi izdala pismeni izveštaj svakom detetu, čime bi se roditelji obavestili da li postoji potreba za nekom preventivnom intervencijom, koju mogu uraditi u bilo kojoj stomatološkoj ustanovi.

Na kraju, želeli bi smo da napomenemo da ovu saradnju ordinacija MojStomatolog ne naplaćuje i da ona nema obavezujućih aspekata, te se može prekinuti u bilo kom trenutku.